انواع الكترود ( سيم جوش ) كدام است؟
الكترود يا سيم جوش در جوشكاري عبارت است از مادهاي رسانا كه از يك طرف به قسمت فلزي و از قسمت ديگر به قسمت غيرفلزي متصل ميگردد. كار اصلي اين قطعه برقراري ارتباط بين دو شي رسانا و نارسانا است. الكترود جوشكاري در انواع مختلف، دستهبنديهاي متفاوتي دارند. الكترود ها از نظر كاربرد، نوع پوشش ، نحوه توليد، ضخامت و جنس مفتول در انواع مخلتف و كاربرد هاي گوناگون قابل استفاده هستند. در اين مقاله به دستهبندي انواع سيم جوش يا الكترود جوشكاري پرداخته شده است و كاربرد و مشخصات هر كدام ذكر شده است؛ با ما همراه باشيد.
انواع الكترود جوشكاري از نظر كاربرد
- الكترود با مفتول فولاد كم كربن
اين نوع از الكترودها با عنوان الكترود با فولاد زنگ نزن نيز شناخته ميشوند. از اين دسته از الكترودها در جوشكاري به منظور اتصال قطعات استنلس استيل استفاده ميشود. بيشترين كاربرد اين دسته از الكترودها مربوط به محيطهايي است كه دچار خوردگي شده و دماي بالايي دارند.
انواع سيم جوش از نظر كاربرد پوشش
1. الكترود جوشكاري پوشش قليايي
اين دسته از الكترودها داراي پوشش قليايي بوده و در جهت قطبيت DC+ مورد استفاده قرار ميگيرند و با اين هدف نيز طراحي شده است. از اين دسته از الكترودها معمولا در تمامي حالت جوشكاري استفاده شده و كاربرد فراواني دارد. سربارهي توليد شده در آن نيز سبكتر از ساير انواع الكترودها است.
2. الكترود رتيلي
پايهي اين پوشش از نوع رتيلي بوده و براي هر دو نوع قطبيت DC و AC مورد استفاده قرار ميگيرد. زماني كه نوع جوشكاري به صورت سر بالا، مستقيم و حتي مايل است از اين دسته الكترود استفاده ميشود از اين رو كاربرد متنوع و زيادي در جوشكاري دارد. يكي از خواص مهم در اين الكترودها توانايي تحمل ترك گرم بالا بوده و با استفاده از آن ميتوان قوسي پايدار ايجاد نمود.
3. الكترود جوشكاري رتيلي با پودر آهن
اين دسته از الكترود ها با عنوان الكترود اكسيد سيليس نيز شناخته ميشوند و همانند الكترودهاي رتيلي استفادهي زيادي در صنعت جوشكاري دارند.
4. الكترود با پوشش سلولزي
دليل نامگذاري اين دسته از الكترودها پوشش سلولزي ميباشد كه بر روي آن ها كشيده شده است. سطح اين دسته از الكترودها به دليل پوشش آن اصولا خشن بوده و از آنجايي كه آنها نمگير هستند امكان فاسد شدن ماده سلولز به كار رفته در تركيب زياد است. از اين رو اين الكترودها را معمولا در جعبههايي كه رطوبت به درون آنها نفوذ نميكند به فروش ميرسانند. يكي ديگر از ويژگيهاي اين الكترود ها عدم خشك كردن آنها به دليل پوشش سلولزي روي آنهاست. اما لازمبهذكر است كه در كنار اين معايب خواص مكانيكي و نفوذپذيري عالي داشته و براي جوشكاريهاي سرازير استفاده ميشود.
5. الكترود با پوشش اسيدي
منگنز و سيليكات آهن مهمترين موادي هستند كه در روكش اين الكترودها بهكار رفتهاند. با توجه به سرباره ضخيمي كه دارند براي جوشكاري استفادهي زيادي داشته و داراي سطحي مناسب هستند. علاوه بر اين براي رفع عيبهاي موجود در ريختهگري ميتوان از اين دسته الكترودها استفاده نمود.
انواع الكترود از نظر ضخامت و جنس مفتول
دستهاي ديگر از الكترودها وجود دارند كه بر اساس موارد ديگر دستهبندي ميشوند. اولين دسته از الكترودها در اين قسمت الكترودهايي هستند كه بر اساس ضخامت پوششي خود دستهبندي ميشوند كه شامل انواع الكترودهاي جوشكاري ضخيم، خيلي ضخيم، متوسط و نازك هستند. دستهي دوم كه الكترودهايي بر اساس جنس مفتول ميباشند معمولا شامل الكترودهاي آلومينيومي، ضد زنگ، نيكلي و كم كربن هستند.
انواع الكترود از نظر نحوه توليد
1. الكترود هاي كم هيدروژن
فلاكس به كار رفته در اين الكترودها از هيدروژن بسيار كمي برخوردار است. از اين رو از آنها براي فولادهاي پركربن استفاده ميگردد و الكترودهاي E7018 و E7028 پركاربردترين الكترودها از اين دسته ميباشند.
2. الكترود هاي چسبان
داراي پوشش فلاكس سنگين بر روي سيم بوده و رسوب گذاري سريعي را به همراه دارند. الكترود هاي E6027 و E6028 از كدهاي پركاربرد در اين نوع الكترودها ميباشند.
3. الكترود هاي سريع انجماد
الكترود هاي سريع انجماد سه ويژگي منحصر به فرد داشته كه شامل ايجاد قوس قوي، ايجاد سرباره كم و استفاده در محيطهاي مختلف است. از انواع سيم جوش سريع انجماد ميتوان به الكترودهاي E6010 اشاره نمود.
4. الكترود هاي انجماد پر شده
الكترودهاي انجماد پرشده همانطور كه از نامشان پيداست. داراي فلاكسي سنگيني ميباشند. در اين الكترودها علاوه بر خارج كردن سرباره ميتوان دانههايي با تركيبهاي يكنواخت ايجاد نمود. الكترودهايي كه داراي كدها E7014، E6013 و E6012 هستند در دستهي الكترودهاي انجماد پرشده قرار دارند.
نقش روكش الكترود جوشكاري چيست ؟
روكشهاي الكترود جوشكاري داراي استفادههاي متنوعي بوده و كاربردهاي مختلفي را در اين باره دارا هستند. معمولا نقش اين روكشها به شرح زير بوده و در موارد مختلف داراي نقشهاي گوناگوني هستند:
1. نقش الكتريكي
در اين قسمت الكترودها نقش ايجاد ثبات و پايداري در قوس را ايفا ميكنند. علاوه بر اين هدايت الكتريسيته در قوس از نقشهاي الكتريكي ديگر در الكترودهاي جوشكاري است.
2. نقش فيزيكي
الكترودها علاوه بر نقشهاي الكتريكي داراي نقش فيزيكي نيز هستند. انجام عملياتي نظير ميزان ويسكوزيتهي روپوش، كشش سطحي در روپوش، برقراري ضخامت كافي سرباره و سرعت انجماد بالاي سرباره جزو اهداف فيزيكي استفاده از الكترودهاست. اين اهداف در جوشكاري و استفاده از الكترود بسيار مهم و تاثيرگذار ميباشد.
3. نقش متالوژيكي
علاوه بر نقشهاي گفته شده، نقش متالوژيكي نيز از نقش روكش الكترودها به حساب ميآيد. اولين نقش در اين قسمت حفاظت از قوس و مذاب ميباشد. از طرفي آلياژسازي، افزايش راندمان و نرخ رسوب، اكسيژنزدايي و مواردي نظير كاهش سرعت سرد شدن در قسمت نقش متالوژيكي يك روكش الكترود قرار ميگيرد.
كلام آخر
در مطالب فوق دستهبندي الكترود از نظر پوشش، كاربرد توليد و... ذكر شده بود كه از انواع آنها ميتوان به الكترودهاي پركربن، الكترودهاي كم هيدروژن، چسبان، كم كربن و... اشاره كرد. اين الكترودها داراي روكشي ميباشند كه اين روكش نقش متالوژيكي، فيزيكي و الكتريكي ايفا ميكند. براي خريد و استعلام قيمت انواع سيم جوش ميتوانيد با ما از طريق شماره 37556_021 در ارتباط بوده و سفارش خود را ثبت نماييد.
جهت خريد انواع محصولات مفتولي و ساختماني نظير مفتول گالوانيزه، اسپيسر، واتراستاپ و... ميتوانيد از مشاوره رايگان كارشناسان شهر مفتول بهرهمند شويد.
برچسب: ،